Trainen na de lockdown; een paar tips.

Wie is er niet enthousiast over het feit dat we weer volop kunnen trainen na een lange periode van inactiviteit vanwege de maatregelen rondom Covid-19? Je BJJ training heeft een tijdje stilgelegen en dat betekent dat je verstandig om moet gaan met het oppakken van je training. Laten we samen eens kijken hoe je dat het beste kunt doen!

Wat heb je tijdens de lockdown gedaan om je lichaam in conditie te houden?

Velen zijn gaan fietsen, hardlopen, krachttraining gaan doen, wandelen, body-weight workouts etc. Hoewel dat natuurlijk goed is voor je conditie en je spieren, heeft het verder weinig met BJJ te maken. Zelfs al ben je aan het drillen geweest met een dummy, staat het niet in verhouding tot de impact die een echte training heeft. De kans is groot dat voordat je aan BJJ begon, je ook al iets aan sport deed. Weetje nog hoe je je voelde toen je destijds onbevangen van start ging? Denk daar even aan terug voordat je jezelf het trainingsregime van Gordon Ryan aanmeet;)

Wat kan er misgaan hoor ik je denken?

Wel, de impact die BJJ heeft op je gestel is niet ter vergelijken met activiteiten die je tijdens de lockdown gedaan hebt. De spanning op je spieren, aanhechtingen, de druk op je ribben, de onverwachtse bewegingen, gestacked worden… Al deze dingen zal je lichaam niet meer gewend zijn. Je lichaam past zich snel aan, maar dat werkt dus twee kanten op. Door nu volle bakte gaan trainen loop je een grote kans op blessures, en dat is het laatste wat we willen!!!

Hoe kan ik het dan het beste aanpakken?

Op de eerste plaats ben ik van mening dat hier een taak is weggelegd voor je instructeur, hij/zij zal de lessen aan moeten passen. Is dat niet het geval, let dan op de volgende elementen;

  • Goed en rustig opwarmen. Focus op doorbloeding, doe zoveel mogelijk BJJ-specifieke oefeningen (denk aan bridges, upa’s, stand-up in base, Tiger routine etc.)
  • Train je technieken met extra aandacht, dwing jezelf om na te denken waarom je de dingen op een bepaalde manier* doet. Heb oog voor de details!
  • Ga positie sparren! Niet alleen dwingt dit je om doelgericht te werken, het zal er minder wild aan toe gaan, wat de kans op blessures aanzienlijk kleiner maakt!
  • Ga niet langer dan 20 tot 30 minuten sparren! Laat je lichaam wennen aan de belasting, zoek niet de grens op. Hoe graag je ook zou willen, als je het langzaam opbouwt zul je merken dat je binnen een paar weken weer op je oude niveau zit!

 

*Een tijdje niet trainen zorgt ervoor dat we onze vaste patronen kwijt zijn, iets wat een goed ding kan zijn! Routines zorgen er namelijk voor datje voorspelbaar wordt! Bepaal voor jezelf het nieuwe status quo, kijk waar je tekortkomingen in je strategie zitten en ga hier mee experimenteren. Het is niet erg om te tappen, dwing jezelf om fouten te maken en uit je comfort zone te stappen, zodat je kunt leren en groeien!