BJJ VS Krav Maga; wat moet ik kiezen?

Een veel gehoord argument voor mensen die een vechtsport willen gaan doen, maar nog niet precies weten wat is; ‘Ik wil mezelf graag kunnen verdedigen.’ Een prima uitgangspunt om op zoek te gaan naar een sport die bij jou past! Laten we eens kijken naar de verschillen tussen het Braziliaans Jiu-Jitsu, of het door zichzelf als meest complete vechtsport bestempelde Krav Maga.

Allereerst dienen we te kijken naar de oorsprong van beide vormen. Het BJJ vindt zijn oorsprong aan het begin van de vorige eeuw, waarbij het door een fysiek zwak persoon (Helio Gracie) is gemaakt tot een kunst waarin iedereen zich moet kunnen verdedigen tegen een in de basis (ongetrainde) vechter, een filosofie waarbij kracht geen rol speelt.

Luisteren we naar de aanbieders van het Krav Maga, dan is dit ontstaan in het Israelische leger; een verzamelplaats van de meest sterke en vitale mannen en vrouwen die we ons voor kunnen stellen. Daarbij dienen we op te merken dat we hier praten over een oorlogssituatie, met de nodige bescherming (kleding) en wetteloosheid die daarmee gepaard gaat.

Binnen het Braziliaans Jiu-Jitsu, kijkend vanuit het aspect zelfverdediging, wordt er als eerste voor gezorgd dat de aanval van de ander geneutraliseerd kan worden. Immers, als je zelf veilig bent, hoef je alleen nog maar weg te rennen óf de ander uit te schakelen. Dat laatste moet een keuze zijn, bedoeld voor extreme situaties. In onze hedendaagse beschaving wordt het niet geaccepteerd om zonder gerede aanleiding iemand een oog uit te steken of een arm te breken.

Kijken we op dezelfde manier naar Krav Maga, dan zien we daar een totaal andere insteek; In één beweging zoveel mogelijk geweld toepassen op de aanvaller, in de hoop dat dit slaagt. Hier stuiten we al op een aantal problemen;

  • Hoe gaat bijvoorbeeld een dame een mannelijke aanvaller, met een duidelijk doel voor ogen, overrompelen met kracht en agressie?
  • Te verwachten valt dat de aanvaller meer geweld en agressie zal gaan gebruiken, waardoor de situatie escaleert.
  • Hoe gaat onze rechtspraak om met excessief geweld (je wordt mogelijk beroofd, aanvaller is blind aan één oog)?

Binnen het Brazilaains Jiu Jitsu kiezen we er liever voor om de aanval te neutraliseren, de aanvaller te controleren en waar mogelijk tot overgave te dwingen, weg te rennen, of in extreme situaties schade toe te brengen zodat deze niet meer aan kan vallen (denk hierbij aan de eerder genoemde dame die slachtoffer is van een potentiële verkrachter, dan is uitschakeling hoogstwaarschijnlijk op zijn plaats).

Als laatste staan we graag nog even stil bij het trainen en voorbereiden op ‘real life situations’. Oftewel, hoe trainen we onszelf op het gebruiken en succesvol van de juiste technieken? Daarvoor sparren we! Onze hersenen worden in een veilige omgeving getraind in echte gevechtssituaties! Braziliaans Jiu-Jitsu is de enige vechtsport waarbij dit 100% voluit kan plaatsvinden! Binnen het Krav Maga wordt er nooit gesparred…..

Nog niet overtuigd van de verschillen? Kom een keer een proefles volgen, ervaar de vriendelijke sfeer in ons team en de effectiviteit van onze sport: NU AANMELDEN!