Nieuws

Babytank Affiliate in Drunen

Op 5 oktober start Mike van Antwerpen, een van onze leden, als affiliate van Team Babytank een eigen academy in Drunen (Noord-Brabant), de plek waar onze eigen Harold Harder in de jaren ’90 ooit begonnen is met een van de eerste scholen van Nederland. Velen van de ‘oude garde’ hebben hier hun eerste stappen op de mat gezet en is het de thuisbasis voor BJJ & Grappling Drunen of wel de ”Silverbacks”.

Maandag van 19.30uur tot 21.00uur
Woensdag van 19.00uur tot 20.30uur

Locatie: Inmotion sport accommodatie Drunen
Adres: Cees van Delfstraat 10

Alle Babytank leden mogen binnen hun abonnement meetrainen in Drunen. Kun je dus een keer niet op dinsdag of donderdag in Hedel, maak dan evt. gebruik van deze extra mogelijkheid op maandag en woensdag. Ben je als EGJJF lid in de buurt kom dan ook zeker een keer binnenvallen.

Je kunt de Silverbacks volgen op;
Facebook: Silverback Jiu-jitsu Drunen
Instagram: BJJ_Grappling_Drunen

 

BJJ VS Krav Maga; wat moet ik kiezen?

Een veel gehoord argument voor mensen die een vechtsport willen gaan doen, maar nog niet precies weten wat is; ‘Ik wil mezelf graag kunnen verdedigen.’ Een prima uitgangspunt om op zoek te gaan naar een sport die bij jou past! Laten we eens kijken naar de verschillen tussen het Braziliaans Jiu-Jitsu, of het door zichzelf als meest complete vechtsport bestempelde Krav Maga.

Allereerst dienen we te kijken naar de oorsprong van beide vormen. Het BJJ vindt zijn oorsprong aan het begin van de vorige eeuw, waarbij het door een fysiek zwak persoon (Helio Gracie) is gemaakt tot een kunst waarin iedereen zich moet kunnen verdedigen tegen een in de basis (ongetrainde) vechter, een filosofie waarbij kracht geen rol speelt.

Luisteren we naar de aanbieders van het Krav Maga, dan is dit ontstaan in het Israelische leger; een verzamelplaats van de meest sterke en virale mannen en vrouwen die we ons voor kunnen stellen. Daarbij dienen we op te merken dat we hier praten over een oorlogssituatie, met de nodige bescherming (kleding) en wetteloosheid die daarmee gepaard gaat.

Binnen het Braziliaans Jiu-Jitsu, kijkend vanuit het aspect zelfverdediging, wordt er als eerste voor gezorgd dat de aanval van de ander geneutraliseerd kan worden. Immers, als je zelf veilig bent, hoef je alleen nog maar weg te rennen óf de ander uit te schakelen. Dat laatste moet een keuze zijn, bedoeld voor extreme situaties. In onze hedendaagse beschaving wordt het niet geaccepteerd om zonder gerede aanleiding iemand een oog uit te steken of een arm te breken.

Kijken we op dezelfde manier naar Krav Maga, dan zien we daar een totaal andere insteek; In één beweging zoveel mogelijk geweld toepassen op de aanvaller, in de hoop dat dit slaagt. Hier stuiten we al op een aantal problemen;

  • Hoe gaat bijvoorbeeld een dame een mannelijke aanvaller, met een duidelijk doel voor ogen, overrompelen met kracht en agressie?
  • Te verwachten valt dat de aanvaller meer geweld en agressie zal gaan gebruiken, waardoor de situatie escaleert.
  • Hoe gaat onze rechtspraak om met excessief geweld (je wordt mogelijk beroofd, aanvaller is blind aan één oog)?

Binnen het Brazilaains Jiu Jitsu kiezen we er liever voor om de aanval te neutraliseren, de aanvaller te controleren en waar mogelijk tot overgave te dwingen, weg te rennen, of in extreme situaties schade toe te brengen zodat deze niet meer aan kan vallen (denk hierbij aan de eerder genoemde dame die slachtoffer is van een potentiële verkrachter, dan is uitschakeling hoogstwaarschijnlijk op zijn plaats).

Als laatste staan we graag nog even stil bij het trainen en voorbereiden op ‘real life situations’. Oftewel, hoe trainen we onszelf op het gebruiken en succesvol van de juiste technieken? Daarvoor sparren we! Onze hersenen worden in een veilige omgeving getraind in echte gevechtssituaties! Braziliaans Jiu-Jitsu is de enige vechtsport waarbij dit 100% voluit kan plaatsvinden! Binnen het Krav Maga wordt er nooit gesparred…..

Nog niet overtuigd van de verschillen? Kom een keer een proefles volgen, ervaar de vriendelijke sfeer in ons team en de effectiviteit van onze sport: NU AANMELDEN!

Trainen na de lockdown; een paar tips.

Wie is er niet enthousiast over het feit dat we weer volop kunnen trainen na een lange periode van inactiviteit vanwege de maatregelen rondom Covid-19? Je BJJ training heeft een tijdje stilgelegen en dat betekent dat je verstandig om moet gaan met het oppakken van je training. Laten we samen eens kijken hoe je dat het beste kunt doen!

Wat heb je tijdens de lockdown gedaan om je lichaam in conditie te houden?

Velen zijn gaan fietsen, hardlopen, krachttraining gaan doen, wandelen, body-weight workouts etc. Hoewel dat natuurlijk goed is voor je conditie en je spieren, heeft het verder weinig met BJJ te maken. Zelfs al ben je aan het drillen geweest met een dummy, staat het niet in verhouding tot de impact die een echte training heeft. De kans is groot dat voordat je aan BJJ begon, je ook al iets aan sport deed. Weetje nog hoe je je voelde toen je destijds onbevangen van start ging? Denk daar even aan terug voordat je jezelf het trainingsregime van Gordon Ryan aanmeet;)

Wat kan er misgaan hoor ik je denken?

Wel, de impact die BJJ heeft op je gestel is niet ter vergelijken met activiteiten die je tijdens de lockdown gedaan hebt. De spanning op je spieren, aanhechtingen, de druk op je ribben, de onverwachtse bewegingen, gestacked worden… Al deze dingen zal je lichaam niet meer gewend zijn. Je lichaam past zich snel aan, maar dat werkt dus twee kanten op. Door nu volle bakte gaan trainen loop je een grote kans op blessures, en dat is het laatste wat we willen!!!

Hoe kan ik het dan het beste aanpakken?

Op de eerste plaats ben ik van mening dat hier een taak is weggelegd voor je instructeur, hij/zij zal de lessen aan moeten passen. Is dat niet het geval, let dan op de volgende elementen;

  • Goed en rustig opwarmen. Focus op doorbloeding, doe zoveel mogelijk BJJ-specifieke oefeningen (denk aan bridges, upa’s, stand-up in base, Tiger routine etc.)
  • Train je technieken met extra aandacht, dwing jezelf om na te denken waarom je de dingen op een bepaalde manier* doet. Heb oog voor de details!
  • Ga positie sparren! Niet alleen dwingt dit je om doelgericht te werken, het zal er minder wild aan toe gaan, wat de kans op blessures aanzienlijk kleiner maakt!
  • Ga niet langer dan 20 tot 30 minuten sparren! Laat je lichaam wennen aan de belasting, zoek niet de grens op. Hoe graag je ook zou willen, als je het langzaam opbouwt zul je merken dat je binnen een paar weken weer op je oude niveau zit!

 

*Een tijdje niet trainen zorgt ervoor dat we onze vaste patronen kwijt zijn, iets wat een goed ding kan zijn! Routines zorgen er namelijk voor datje voorspelbaar wordt! Bepaal voor jezelf het nieuwe status quo, kijk waar je tekortkomingen in je strategie zitten en ga hier mee experimenteren. Het is niet erg om te tappen, dwing jezelf om fouten te maken en uit je comfort zone te stappen, zodat je kunt leren en groeien!

Team Babytank ook in Cuijk vertegenwoordigd!

Met ingang van 1 september start Marcel Mutsaarts met BJJ lessen in Cuijk. Marcel is paarse band binnen Team Babytank en heeft ruimschoots ervaring in het lesgeven, waarin hij zich binnen het Aikido al vele jaren heeft bewezen.

De lessen van bjj & grappling Cuijk vinden plaats op vrijdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Locatie: Mgr. Zwijssenstraat te Cuijk

Meer info via bjjcuijk.nl

Michel geeft gastles voor het goede doel

Afgelopen weekend heeft de Nederlandse en Belgische BJJ-community laten zien hoe sterk de saamhorigheid is door zich in te zetten voor de strijd en het onderzoek tegen kanker. Initiatiefnemer Maarten van Esch begon met een simpel bericht op Facebook, wat al snel uitgroeide tot de grootste BJJ fundraiser van Nederland.

bjj_gracie_jiu_jitsu_rickson_babytank_arte_suave_grapple_dhuzes_eindhoven_den_bosch (25)

Michel ‘Babytank’ Verhoeven was één van de eerste instructeurs om zich aan te melden voor een gratis gastles. De dag werd geopend met de les van Michel, waarbij het noemenswaardig is dat enkele van de ‘vroege volgens’ 12 uur op de mat hebben doorgebracht, waaronder onze eigen Sebastiaan(s) en Jeroen! Respect mannen!

bjj_gracie_jiu_jitsu_rickson_babytank_arte_suave_grapple_dhuzes_eindhoven_den_bosch (24) bjj_gracie_jiu_jitsu_rickson_babytank_arte_suave_grapple_dhuzes_eindhoven_den_bosch (22) bjj_gracie_jiu_jitsu_rickson_babytank_arte_suave_grapple_dhuzes_eindhoven_den_bosch (15) bjj_gracie_jiu_jitsu_rickson_babytank_arte_suave_grapple_dhuzes_eindhoven_den_bosch (8) bjj_gracie_jiu_jitsu_rickson_babytank_arte_suave_grapple_dhuzes_eindhoven_den_bosch (6)

Babytank Ride Out

A.s. zaterdag gaan we met alle motorvrienden van Team Babytank een gezellige rit maken. Wil je mee? Meld je dan even aan op onze facebookpagina, of kom gewoon om 11u opdagen op het vertrekpunt, Powerhouse040 in Eindhoven!

De route kun je hier vinden en downloaden:

Nieuwe Vlog

Hi all!

Er is weer een nieuwe vlog online. Deze is gefilmd tijdens de reguliere les, waarbij we een aantal potjes van Annoir, Joost en Bart analyseren! Have fun.

Demian Maia Seminars

Last week the legendary Demian Maia was in the Netherlands. I am sure most of you already saw the pictures and articles, both by the European Gracie Jiu-Jitsu Federation and UFC Nederland. I thought it would be nice to give a little bit of background info on how it all started, and how the EGJJF was able to host the seminars with Demian.

As most of you know, I am one of the fouders of the European Gracie Jiu-Jitsu Federation (EGJJF). With the EGJJF it is our mission to bring Jiu-Jitsu to the practitioners in Europe. And with Jiu-Jitsu, I mean the well established self-defense Jiu-Jitsu, not the sport Jiu-Jitsu that requiers strength and flexibilty.

So, in early 2017 we, a delegation of Team Babytank, traveled to Los Angeles and San Diego to train Jiu Jitsu. While being there, we trained with Xande and Saulo Ribeiro (amongst others). So, we tried to organise a seminar with Xande and/or Saulo, but it proved to be difficult to schedule already (not in 2017). So, Mike raised the question if it would be a good idea to host a seminar with Demian Maia (summer/fall 2017). That was a great idea offcourse! So he tried contacting them via their website, even let Alex mail them in Portugese, but there was no reply… Thank god for social media and Mike’s persitance, he just contacted Demian directly, he replied, and Mike and Flavio got in contact.

As time went by, we were already planning events for 2018, when all of a sudden Mike got an offer and a timeslot for the seminars, WOW! So, we had to take a big leap, plan, launch and promote the event. We didn’t know what to expect, so we started with one seminar, that sold out in 2,5 hours! We definatley were bringing a guy people wanted to train with! So, we launched a No-Gi seminar as well, and the rest is history…

By contacting Epic MMA / UFC Nederland, we got the chance to spread Jiu-Jitsu among a broader public in the Netherlands. A great opportunity for the EGJJF, but more importantly, our Jiu-Jitsu.

So, the part above describes a bit how the seminars were planned, due to Mike’s help. This shows how important is it to have a good, and strong team, thanks bro! So, with the official part being done (I won’t bore you with all the administration, promotion etc.) it was time to pick Demian and Flavio up from the airport. Somehow it always amazes me how Jiu-Jitsu people are always cool and on the same vibe! You always wonder if the guys you are going to spend some time with, are actually fun to hang out with. This was 100% the case with these guys. We went around Amsterdam, Den Bosch and had fun, shared stories and agreed to meet eachother again soon! So, our next trip will go to San Diego to meet Team Maia again, and hopefully in 2019 we’ll host another Demian Maia seminar.

I do want to end this story with a big thank you to you who is reading this. You’ve probably attended the seminar, or otherwise supported the EGJJF’s events. Although it is all being done for you, it is not possible without you. Harold and me are gratefull that we are able to do all this for and with you all.

Muto Obrigado!