Braziliaans Jiu Jitsu

Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport die zich richt op het zo snel mogelijk naar de grond brengen van de tegenstander – middels een takedown, worp of shoot – om daar vervolgens verder te gaan met het grondgevecht. De bedoeling is om te zorgen dat de tegenstander zo snel mogelijk afklopt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse grepen, armklemmen, verwurgingen en beenklemmen. Door zo snel mogelijk naar de grond te gaan wordt het voordeel dat een meer bekwame staande vechter heeft weggenomen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de vrije gevechten op de grond eindigt. Dit valt ook te zien bij de belangrijkste Mixed Martial Arts (MMA) wedstrijden. Bij deze wedstrijden wordt het merendeel beslist op de grond.

BJJ is een meer aan de praktijk aangepaste versie van het meer traditionele Japanse Jiu Jitsu. Het idee achter beide vormen is dat een klein of zwakker persoon met de juiste technieken en bewegingen zichzelf kan verdedigen tegen een sterker en groter persoon. Het BJJ is dus een zeer geschikte vechtsport voor lichte en kleine mensen en natuurlijk ook voor vrouwen. BJJ kan ook beoefend worden als zijnde competitiesport, hierin wordt er verschil gemaakt tussen sport BJJ (met traditioneel pak), grappling (zonder pak, trappen en stoten zijn niet toegestaan) en MMA (zonder pak, alles is toegestaan). De trainingen zijn opgebouwd uit drie elementen: warming up, technieken en sparring. De warming up bestaat uit specifieke oefeningen voor BJJ, deze oefeningen zorgen voor een betere doorbloeding van de spieren wat de kans op blessures tijdens de training verkleind. Na de warming up volgen de technieken. Tijdens deze sessie worden de bewegingen en principes van BJJ met een partner beoefend. Het laatste deel van de training wordt er gesparred. Sparring is een belangrijk onderdeel van BJJ waarbij de geleerde oefeningen en principes toegepast moeten worden op een tegenstander. Voor een leek lijkt BJJ wellicht op een onsamenhangend potje worstelen. Er zit echter een duidelijk systeem in zodat de beginnende beoefenaar de technieken op een gestructureerde manier leert toe te passen. De posities zijn ingedeeld in: stand up, guard, cross side en mount.

Stand up

Straat gevechten, wedstrijden en MMA partijen beginnen allemaal staand. De bedoeling is om de afstand te verkleinen en ervoor te zorgen dat de tegenstander geen effectieve trappen of stoten naar het lichaam of hoofd kan maken. Als de afstand met de tegenstander eenmaal verkleind is kan de tegenstander met een take-down naar de grond gebracht worden.

“The ground is like an ocean, I am the shark, and most people don’t even know how to swim”

Guard

In de guard lig je op je rug en controleer je de tegenstander met je benen. De bedoeling is om je opponent uit balans te brengen en uiteindelijk te submitten of the sweepen voor een betere positie. Het is een veelzijdige positie waarbij er een groot aantal submissies en sweeps uitgevoerd kunnen worden. De drie typen guard zijn: open-, gesloten- en half-guard. In gesloten-guard zit het lichaam van de tegenstander ingesloten tussen de benen waarbij de enkels over elkaar gekruist zijn. In de open-guard zijn de benen niet gesloten en is er meer bewegingsruimte om de benen te gebruiken. In de half-guard wordt een been van de tegenstander ingesloten.

Cross side

In de cross side wordt de tegenstander gecontroleerd vanaf de zijkant. De schouders van de tegenstander worden met de druk van het lichaam op de grond gehouden om zo over te gaan op een klem of verwurging.

Mount

In de mount zit je op het torso van de tegenstander waarbij het lichaam van de tegenstander wordt gecontroleerd door de druk van het lichaam. Voor controle zijn de benen ingehaakt onder de rug van de tegenstander. De armen kunnen gebruikt worden voor het aanzetten van een klem of verwurging.

Back mount

De back-mount is een variant van de mount, waarbij men op de rug van de tegenstander zit. De benen zijn hierbij ingehaakt onder de buik van de tegenstander.

Submissies

Submissies kunnen ingedeeld worden in twee categoriëen: klemmen en verwurgingen. Bij klemmen wordt het (schouder, elleboog, pols, knie of enkel) gewricht overstrekt. Bij verwurgingen worden de aders in de nek afgeklemd met de armen of benen.

© 2015 Babytank
KVK nummer: 56718640
Bank nummer: NL57RABO0117474274
Incasso-id: NL10ZZZ567186400000
Michel Verhoeven: 06-43 54 48 14 / michel@babytank.nl